Od budúceho roka sa má sprísniť čerpanie dávok v hmotnej núdzi

03.07.2013 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR)- Posudzovanie ľudí v hmotnej núdzi sa od budúceho roka zmení. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR totiž pripravilo a predložilo do pripomienkového konania novelu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorej cieľom je sprísniť podmienky čerpania dávok. Ľuďom, ktorí nebudú dodržiavať pravidlá, tak dávky po novom môžu klesnúť.

Dávka v hmotnej núdzi môže klesnúť o 60,50 eura ľuďom, ktorí sú plnoletí, práceschopní a nebudú chcieť vykonávať menšie obecné služby v rozsahu 32 hodín mesačne. Zrušiť by sa mal aj príspevok na zdravotnú starostlivosť, taktiež by sa mali sprísniť podmienky pri čerpaní aktivačného príspevku. Nárok naň budú mať len zamestnaní s minimálnou mzdou, plnoletí vykonávajúci menšie obecné služby alebo dobrovoľnícke činnosti v rozsahu 64 až 80 hodín mesačne.

Ministerstvo sa rozhodlo do organizovania malých obecných služieb zapojiť aj úrad práce, sociálnych vecí a rodiny. Ten by sa mal skontaktovať s danou obcou, spísať s ňou zmluvu a osloviť ľudí žijúcich v obci, aby sa zapojili do týchto prác. Koordinátor ako zamestnanec úradu bude dohliadať na vykonávanie malých obecných služieb a zabezpečovať občanov v hmotnej núdzi, aby sa zapojili do týchto činností.

Ak ľudia poberajúci dávky tieto práce odmietnu, štát im po novom bude môcť na ne siahnuť. Podľa štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana cieľom týchto legislatívnych zmien nie je trestať chudobných. "Aktuálne je 185.000 ľudí v hmotnej núdzi. A to nehovoríme len o rómskej komunite. Nemáme záujem znižovať životnú úroveň. Tento balík má ľudí motivovať k práci a dodržiavaniu pravidiel," priblížil Burian na dnešnom stretnutí s novinármi.

Rovnako sa majú po novom krátiť aj príspevky na nezaopatrené dieťa. Ak dieťa vymešká v škole viac ako 15 vyučovacích hodín, nebude dodržiavať školský poriadok alebo bude páchať priestupky, rodičom môže nárok na tento príspevok zaniknúť.

Novela zákona o hmotnej núdzi je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Po schválení by mala do platnosti vstúpiť v budúcom roku.
 

Vyberte región